Ένας ιός υπολογιστών, που ειδικοί λένε πως μπορεί να έχει δημιουργηθεί από ένα κράτος, δεν επηρέασε το πυρηνικό εργοστάσιο ή τα κυβερνητικά συστήματα του Ιράν, αλλά έπληξε πράγματι υπολογιστές του προσωπικού του εργοστασίου και παρόχους Ίντερνετ, δήλωσαν την Δευτέρα (27/09), αξιωματούχοι.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της εταιρίας τεχνολογίας των ΗΠΑ Symantec δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ την Παρασκευή (24/09) πως το 60% των υπολογιστών σε ολόκληρο τον κόσμο που μολύνθηκαν από τον ιό λογισμικού Stuxnet βρίσκονταν στο Ιράν, προκαλώντας συλλογισμούς σύμφωνα με τους οποίους το πυρηνικό εργοστάσιο ενδέχεται να ήταν ο στόχος σε μία προσπάθεια δολιοφθοράς ή κατασκοπείας. Ορισμένες δυτικές εταιρίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο άφησαν να εννοηθεί πως η επίθεση μπορούσε να διενεργηθεί μόνο "με εθνική-κρατική υποστήριξη", υποδεικνύοντας πως στόχος ήταν βιομηχανικά εργοστάσια στο ισλαμικό κράτος.Ο επικεφαλής του πυρηνικού εργοστασίου του Μπουσέχρ δήλωσε πως ο ιός επηρέασε μόνο προσωπικούς υπολογιστές του προσωπικού.
"Μία ομάδα επιθεωρεί πολλούς υπολογιστές προκειμένου να απομακρύνει το κακόβουλο λογισμικό... δεν έχουν υποστεί ζημιές μεγάλα συστήματα του εργοστασίου", είπε ο Μαχμούντ Τζαφαρί στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ο υπουργός Επικοινωνιών του Ιράν, Ρεζά Τακιπούρ, δήλωσε πως ο ιός δεν μπόρεσε να "διεισδύσει ή να προκαλέσει σοβαρή ζημιά σε κυβερνητικά συστήματα", ανέφερε η κρατική εφημερίδα Iran Daily.
Οι αρχές δήλωσαν πως το Ιράν εντόπισε κάπου 30.000 παρόχους Ίντερνετ που μολύνθηκαν από τον ιό Stuxnet, κατηγορώντας τους "ξένους εχθρούς του Ιράν για τη δημιουργία του ιού".
Διπλωμάτες και πηγές ασφαλείας λένε πως δυτικές κυβερνήσεις και το Ισραήλ θεωρούν πως η δολιοφθορά είναι ένας τρόπος να επιβραδυνθεί η πυρηνική εργασία του Ιράν, την οποία η Δύση φοβάται ότι αποσκοπεί στην κατασκευή βομβών. Η Τεχεράνη υποστηρίζει πως χρειάζεται την πυρηνική τεχνολογία για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου