29 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΕ : "Αυτόματες" κυρώσεις σε χώρες με μεγάλα ελλείμματα

Τη θέσπιση ενός μηχανισμού “πιο αυτόματων” κυρώσεων κατά των χωρών με σημαντικές υπερβάσεις στα χρέη ή τα ελλείμματά τους, αποφάσισαν τη Δευτέρα (27/09) οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Στο ανακοινωθέν του ο κ. Ρομπέϊ τόνισε πως διαπιστώθηκε “ένας σημαντικός βαθμός σύγκλισης” ανάμεσα στους υπουργούς, ως προς το γεγονός ότι “όσο είναι δυνατόν ο μηχανισμός για τη λήψη αποφάσεων για την επιβολή κυρώσεων θα πρέπει να είναι πιο αυτόματος” για τις χώρες, που σημειώνουν υπερβάσεις. Σημειώνεται, πως οι αποφάσεις για τις κυρώσεις, θα πρέπει στο μέλλον να λαμβάνονται “επί τη βάσει του κανόνα της ανάστροφης πλειοψηφίας”.
Με αυτόν τον τρόπο, θα χρειάζεται μία πλειοψηφία από χώρες που αντιτίθενται στις κυρώσεις, για να τις εμποδίσουν, ενώ σήμερα για να επιβληθούν κυρώσεις, απαιτείται να ψηφίσει υπέρ η πλειοψηφία των κρατών.
Παράλληλα, υποχρεωτική ανακοίνωσε τη Δευτέρα (27/09), ότι καθιστά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την τακτική εξέταση της υγείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος 25 χωρών.
Tα "Προγράμματα Αξιολόγησης του Χρηματοπιστωτικού Τομέα" αφορούν τις χώρες που θεωρούνται οι πιο σημαντικές για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, λίστα όμως που θα αναθεωρείται τακτικά.
Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ανεπτυγμένες χώρες, ανάμεσά τους όλα τα μέλη της G7, και συνολικά 12 χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αλλά επίσης και η Αυστραλία, οι πρόσφατα ανεπτυγμένες οικονομίες της Ασίας (Νότια Κορέα, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη) και οι αναδυόμενες οικονομίες (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Μεξικό, Ρωσία, Τουρκία).
Στις εκθέσεις περιλαμβάνονται stress test του χρηματοπιστωτικού συστήματος της κάθε χώρας, αξιολόγηση των κρατικών εποπτικών μηχανισμών για τα τραπεζικά, χρηματοοικονομικά και ασφαλιστικά συστήματα με βάση διεθνή κριτήρια και θα εξετάζεται και η ικανότητα των κρατικών μηχανισμών να ανταποκρίνονται σε συστημικές πιέσεις.
Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί κάθε πότε θα πρέπει να προχωρούν σε τέτοιο έλεγχο οι 25 χώρες, αλλά το Ταμείο προσανατολίζεται σε εκθέσεις κάθε τριετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails