Το μαύρο ρύζι περιέχει τα ευεργετικά για την υγεία αντιοξειδωτικά ανθοκυανίνες, συστατικά παρόμοια με αυτά που βρέθηκαν σε βατόμουρα και μούρα, αποκαλύπτει μια νέα έρευνα που έγινε στο κρατικό πανεπιστήμιο της Louisiana.
«Μια κουταλιά μαύρου ρυζιού περιέχει περισσότερα ευεργετικά για την υγεία αντιοξειδωτικά από ό, τι περιέχονται σε μια κουταλιά βατόμουρα, αλλά με λιγότερη ζάχαρη και περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε», δήλωσε ο Zhimin Xu, από το πανεπιστήμιο της Louisiana. «Αν, λοιπόν, τα μούρα χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της υγείας, γιατί να μη χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο και το μαύρο ρύζι;» Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δείγματα μαύρου πίτουρου ρυζιού από την παραγωγή ρυζιού στις νότιες περιοχές των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης το μαύρο πίτουρο ρυζιού θα ήταν ένας έξυπνος τρόπος για να αυξηθεί η κατανάλωση αντιοξειδωτικών, που κάνουν καλό στην υγεία.
Το μαύρο ρύζι είναι πλούσιο στα αντιοξειδωτικά ανθοκυανίνες, ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερόλης στο αίμα.
Έτσι το μαύρο πίτουρο ρυζιού μπορεί να είναι ακόμη πιο υγιεινό από το καστανό ρύζι, σημείωσε ο Xu.
Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έδειξαν επίσης ότι οι χρωστικές ουσίες στα μαύρα εκχυλίσματα του ρυζιού μπορούν να παράγουν μια ποικιλία από χρώματα, από ροζ μέχρι μαύρο, και μπορούν να είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση αντί για τις τεχνητές χρωστικές ουσίες τροφίμων, τις οποίες οι κατασκευαστές προσθέτουν πλέον σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά.
Το πιο ευρέως παραγόμενο παγκοσμίως ρύζι είναι το καστανό. Όταν το ρύζι αλέθεται, αφαιρείται ο πράσινος φλοιός από κάθε κόκκο μέχρι να γίνει καφέ. Το άσπρο ρύζι παράγεται όταν το ρύζι είναι αλεσμένο περισσότερο από ό, τι γίνεται με το καφέ ρύζι.
Επί του παρόντος το μαύρο ρύζι χρησιμοποιείται κυρίως στην Ασία, για τη διακόσμηση τροφίμων, ζυμαρικών, σούσι και πουτίγκα.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι το μαύρο ρύζι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη υγιεινή τροφίμων, όπως σνακ, κέικ και δημητριακών πρωινού, υποστηρίζουν ο Xu και οι συνεργάτες του.
Η έρευνα παρουσιάστηκε σε ιατρικό συνέδριο, που έγινε στη Βοστώνη. Τα πορίσματα θα πρέπει να εξεταστούν περεταίρω προκειμένου να τεκμηριωθεί η επιστημονική εγκυρότητά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου