213 χρόνια πέρασαν από τις 30 Αυγούστου του 1797 όταν στο Λονδίνο γεννήθηκε η συγγραφέας Μαίρη Γούλστονκραφτ Σέλλεϋ και η google σήμερα για να την τιμήσει της αφιερώνει το logo της
"Μάθε και παραδειγματίσου από εμένα, πόσο επικίνδυνη είναι η απόκτηση γνώσης και πόσο πιο ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που πιστεύει πως η πόλη που γεννήθηκε είναι ο κόσμος όλος, από αυτόν που φιλοδοξεί να γίνει πιο σπουδαίος από όσο του επιτρέπει η φύση του". (Φρανκεστάιν 1818)
Η συγγραφέας είνια κυρίως γνωστή για το μυθιστόρημά της «Φρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας».
Η Μαίρη Σέλλεϋ προέρχονταν από συγγραφική οικογένεια και ήταν κόρη του φιλόσοφου Ουίλλιαμ Γκόντουϊν και της συγγραφέως Μαίρης Γούλστονκραφτ.
Πατέρας της ήταν ο Γουίλλιαμ Γκόντγουιν, φιλόσοφος με ριζοσπαστικές ιδέες και εισηγητής της αναρχικής ιδέας στην Αγγλία - η μητέρα της, η Μαίρη Γουόλστοουνκραφτ, ήταν κι αυτή προοδευτική συγγραφέας που δεν υστερούσε σε φήμη. Η Μαίρη βρέφος μόλις δέκα ημερών έχασε τη μητέρα της, που πέθανε με τραγικό τρόπο. Κάτω από την καθοδήγηση και την έμπειρη διδασκαλία του πατέρα της, η Μαίρη από παιδί αποκτά μια πλατιά πνευματική καλλιέργεια.
Το 1814 συναντά και πάλι τον άγνωστο ακόμα Πέρσυ Μπ. Σέλλεϋ, τον ερωτεύεται και τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου αλληλοαπάγονται και πάνε στην Ευρώπη. Το 1816, ύστερα από την αυτοκτονία της Χάριετ, της πρώτης γυναίκας του Σέλλεϋ, η Μαίρη κι ο Πέρσυ παντρεύονται. Από τα τέσσερα παιδιά που γέννησε η Μαίρη με τον Σέλλεϋ, μόνο ο Πέρσυ Φλόρενς έζησε. Οι Σέλλεϋ από το 1818 ως τον ξαφνικό θάνατο του Πέρσυ το 1822, έμεναν στην Ιταλία. Ύστερα από τον πνιγμό του Σέλλεϋ, η Μαίρη, μαζί με το γιο της Πέρσυ Φλόρενς, γύρισε στο Λονδίνο όπου συνέχισε να ζει ως επαγγελματίας συγγραφέας.
Η Μαίρη Σέλλεϋ, εκτός από τον Φράνκενσταϊν, έγραψε τα μυθιστορήματα The Last Man (1826), το Perkin Warbeck (1830), το Lodore (1835) και το Falkner (1837). Συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Έγραψε επίσης, δοκίμια και μελέτες για τη ζωή και το έργο διάσημων Ευρωπαίων συγγραφέων. Το 1839 εκδίδει τα έργα του Π. Μπ. Σέλλεϋ με τον τίτλο Ποιητικές Εργασίες. Το 1844 εκδίδει ένα βιβλίο με τον τίτλο Περιπλανήσεις στη Γερμανία και την Ιταλία, όπου περιγράφει τα ταξίδια που έκανε στην Ευρώπη με το γιο της Πέρσυ Φλόρενς και τους φίλους του. Πέθανε στο Λονδίνο την 1η Φεβρουαρίου του 1851. Ήταν τότε 53 χρονών.
Η Μαίρη Σέλεϋ γράφει το αριστούργημά της Φρανκενστάιν που πρωτοεκδόθηκε το 1818
Ο Φρανκεστάιν ή Σύγχρονος Προμηθέας της Μαίρης Σέλεϋ πρωτοεκδόθηκε το 1818 στο Λονδίνο και είχε τέτοια επιτυχία στο αναγνωστικό κοινό που έγινε το πρώτο σε πωλήσεις βιβλίο εκείνης της εποχής
Εγώ» εξομολογείται η ίδια, «πίεσα τον εαυτό μου να σκεφθεί μια ιστορία. Σκεφτόμουν, στοχαζόμουν, μάταια όμως. Ένοιωθα εκείνο το κενό που δημιουργεί η ανυπαρξία της έμπνευσης, που είναι η μεγαλύτερη δυστυχία της συγγραφικής δουλειάς, αισθανόμουν εκείνο το κενό που νιώθεις, όταν το φοβερό Τίποτα απαντάει στις αγωνιώδης επικλήσεις μας»
«Ήταν μία η ώρα το πρωί κιόλας. Η βροχή χτυπούσε μονότονα κι αδιάκοπα πάνω στα τζάμια του παραθύρου και το κερί μου κόντευε να σβήσει, όταν μέσα στο μισόφωτο είδα να ανοίγουν τα νωθρά κίτρινα μάτια του πλάσματος· ανάσαινε βαριά και τα μέλη του ταράζονταν από μια σύσπαση.
Πώς μπορώ να περιγράψω τι ένιωσα μπροστά σ’ αυτή την καταστροφή ή πώς να σκιαγραφήσω τη θλιβερή ύπαρξη που με τόσους ατέλειωτους κόπους και φροντίδες είχα προσπαθήσει να φτιάξω; Τα μέλη του ήσαν σε κανονικές αναλογίες και του είχα διαλέξει όμορφα χαρακτηριστικά. Όμορφα! Μεγαλοδύναμε θεέ! Το κίτρινο δέρμα του μόλις και σκέπαζε τους μύες και από κάτω τους τις αρτηρίες· τα μαλλιά του ήσαν κυματιστά και γυαλιστερά μαύρα· τα δόντια του είχαν τη μαργαριταρένια ασπράδα· όλα αυτά όμως τα πλούσια στολίδια δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να έρχονται σε φρικτή αντίθεση με τα ξεθωριασμένα μάτια του που φαίνονταν να έχουν σχεδόν το ίδιο χρώμα με τις σταχτιές κόγχες που ήταν βαλμένα, με τη ρυτιδωμένη επιδερμίδα και τα κατάμαυρα χείλη του».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου